De voorgestelde bitcoin cash (BCH) miner-belasting lijkt van tafel te zijn. Een groot deel van de miners lijkt tegen het voorstel te zijn en dus kan er geen meerderheid worden behaald om het plan daadwerkelijk te implementeren.

Eind januari stelde Roger Ver een een aantal andere vooraanstaande figuren een mining-belasting voor. Dit hield in dat elke miner 12,5 procent van zijn opbrengsten af moet staan ter bevordering van de ontwikkeling van Bitcoin Cash. 

Op dat moment werd het voorstel ondertekend door leiders van mining-groepen die samen 27 procent van de totale hashrate uitmaakte. Het idee kon daarom al vanaf het begin niet op een meerderheid rekenen die nodig is om een voorstel te implementeren in het Bitcoin Cash protocol.

De kritiek leek vooral voort te komen uit het feit dat de 12,5 procent in een centraal fonds terecht zou komen. Een bedrijf moest vervolgens bepalen waar het geld heen gaat. Dit zou een zekere mate van centralisatie veroorzaken, iets waar veel crypto-voorstanders juist tegen zijn. Vooral Ver kreeg kritiek, zo schreef crypto commentator Xsquared op Tiwtter:

“Een [paar maanden] geleden kondigde Roger een enorm BCash-fonds aan. Ik wist dat er een addertje onder het gras zat. Roger heeft vandaag een belasting van 12,5% op BCH voorgesteld! Roger is erger geworden dan waar hij Blockstream van beschuldigde in 2016/2017. Belasting, controlepunten, EDA, gecentraliseerd, 51% aangevallen. BCash is GEEN Bitcoin.”

Ver kondigde niet lang hierna aan dat hij het voorstel niet langer steunt. Nu een meerderheid vrij zeker uitblijft is het dus zeer waarschijnlijk dat er geen miner-belasting komt. Dit zal veel bitcoin cash miners mogelijk als muziek in de oren klinken!