De grote Amerikaanse cryptocurrency exchange Coinbase mag aangeklaagd worden voor zijn klungelige behandeling van de notering van bitcoin cash (BCH) op het handelsplatform. Dit heeft een rechtbank in de Verenigde Staten op 6 augustus bepaald. Slachtoffers mogen daardoor de rechtszaken tegen Coinbase voortzetten.

Eind 2017 voegde Coinbase bitcoin cash plotseling toe. De altcoin werd vlak daarvoor in het leven geroepen dankzij een hard fork van Bitcoin. Hoe Coinbase de notering van de altcoin aanpakte was op zijn zachts merkwaardig.

Coinbase zei eind 2017 bitcoin cash niet te zullen ondersteunen op het handelsplatform. Later draaide de exchange volledig en kondigde het aan dat bitcoin cash in 2018 genoteerd zou gaan worden aan Coinbase. Dit was echter nog niet alles.

Op 19 december kondigde de exchange namelijk plotseling via Twitter aan dat het bitcoin cash direct zal gaan noteren. Het gevolg was een groeien bitcoin cash-orderboek op Coinbase en een sterk stijgende BCH-prijs. Bitcoin cash piekte uiteindelijk op $9.000, wat een stijging van ruim 200% betekende. 

Echter moest Coinbase de handel in BCH kort daarna weer staken. Volgens de exchange moest dit door de steeds lagere liquiditeit van de altcoin. De volgende dag was bitcoin cash weer beschikbaar maar werd de handel opnieuw gesloten om pas in 2018 weer geopend te worden.

Dankzij de gang van zaken kreeg Coinbase veel aanklachten aan zijn broek. Zo zouden insiders hebben geprofiteerd van de listing en delisting van de altcoin. Volgens de slachtoffers had Coinbase eerder moeten aankondigen dat het bitcoin cash zou gaan noteren en verwijderen.

De rechter schrijft in het oordeel: “De beste interpretatie van de Californische wet – die het Hooggerechtshof van Californië het meest waarschijnlijk zou aannemen – is dat Coinbase inderdaad de plicht had een functionele marktplaats te onderhouden.”

Wanneer de eerste uitspraak in een van de zaken tegen Coinbase gedaan zal worden is onduidelijk. De aanklagers hopen de volledige, of een deel van de schade vergoed te krijgen.