Op 1 augustus 2017 splitste Bitcoin in twee verschillende blockchains: die van Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH). De blockchain van Bitcoin Cash is nagenoeg identiek aan de Bitcoin blockchain, maar heeft een andere block size waardoor BCH meer transacties in kortere tijd kan bevestigen.

In onderstaande tekst zullen we uitleggen wat Bitcoin Cash precies is. Houd er rekening mee dat de splitsing (ook wel hard fork) een gevoelig onderwerp is. In onze teksten proberen we zo objectief mogelijk te zijn.

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash (BCH) is een peer-to-peer elektronisch geldsysteem. Het is een consensusnetwerk dat een nieuw type betaalmethode en een volledig digitale vorm van geld mogelijk maakt. Het is een gedecentraliseerd peer-to-peer betalingsnetwerk dat wordt aangedreven door zijn gebruikers zonder centrale autoriteit of tussenpersonen.

Bitcoin Cash is ontstaan als gevolg van uiteenlopende standpunten binnen de bitcoin-gemeenschap over het opschalen van het netwerk. Naarmate meer mensen Bitcoin gingen gebruiken, worstelde het netwerk om het volume aan transacties bij te houden. Dientengevolge wachtten veel bitcoin-gebruikers uren, soms dagen, voordat ze zagen dat hun transacties doorliepen.

Er was veel discussie over hoe dit probleem op te lossen, en dat leidde tot een splitsing tussen twee groepen met tegenovergestelde standpunten: die voorstander van het vergroten van de grootte van blokken (de block size) in de blockchain versus die voor herstructurering van de manier waarop gegevens werden opgeslagen in de bestaande blokken.